Iata care sunt cele mai importante intrebari de pus in cadrul unui interviu, cum te pot ajuta sa il cunosti mai bine pe candidat si sa iei decizia potrivita in privinta angajarii.
Candidatii selectati pentru pozitia specificata asteapta interviul. Sunt inteligenti, muncitori, CV-urile lor arata ca toti sunt potriviti. Provocarea e sa-l identifici pe cel mai bun pentru job si sa-l angajezi. Desi pare simplu, nu toti cei ce raspund conform asteptarilor intrebarilor standard sunt potriviti pentru pozitia si compania ta. Pe internet se afla o multime de astfel de intrebari, insa cele mai eficiente se refera la patru aspecte principale:

  • Experienta
  • Cerinte
  • Obiective
  • Informatii suplimentare

Experienta

1. Putem sa trecem in revista studiile si experienta anterioara de munca?

Candidatul trebuie sa fie pregatit sa povesteasca despre experienta sa in domeniu, iar acest lucru influenteaza inca de la inceput mersul interviului. Astfel, va intelege ca si in restul timpului el va vorbi cel mai mult.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca vorbeste despre experiente potrivite, care coincid cu nevoile exprimate: este atent si concentrat.
Daca este complet confuz si luat prin surprindere: are probleme in a gandi rapid si a da raspunsuri. Aceasta este o caracteristica pe care candidatul trebuie sa o aiba pentru majoritatea joburilor, nefiind totusi necesara pentru toate.
Conform unui studiu efectuat, 58% dintre angajati mint la interviu. Daca simti acest lucru, cel mai bine ii ceri candidatului sa inlature CV-ul de pe birou. In general, candidatii care mint citesc din CV si sunt pusi in dificultate cand nu mai pot citi.

2. Sa vorbim un pic mai specific. Imi poti spune cate ceva despre slujba ta anterioara?

Aceasta intrebare le ofera candidatilor sansa de a vorbi mai detaliat despre ei insisi si abilitatile lor. Modul in care povestesc despre locul de munca anterior iti poate da o idee despre ce fel de angajat este. Roaga-l sa inceapa cu cel mai recent loc de munca si sa treaca in revista toate experientele anterioare, ascultand tot ce are de spus.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca este sigur pe el si povesteste cu mandrie despre activitate, firma si performante: foarte probabil este un angajat bun.
Daca spune ca a transformat o situatie proasta intr-una buna: este un angajat flexibil.
Daca da numai detalii nesemnificative, cu putine informatii: Alarma, cod rosu!
Daca vorbeste despre un loc de munca plictisitor si greu pe care a trebuit sa il suporte: Alarma, cod rosu!

3. Plaja de responsabilitati in cadrul companiei anterioare a crescut sau a suferit modificari?

O astfel de intrebare masoara performanta si flexibilitatea candidatului. De exemplu: in cazul in care a inceput activitatea in functia de consultant si a crescut incet-incet, probabil ca este un angajat bun.
Pentru unii candidati insa, aceasta intrebare poate fi irelevanta – exista domenii in care responsabilitatea nu poate fi schimbata. Nu poti cere unui sofer de autobuz sa lucreze 4/47. In schimb, in astfel de situatii poti intreba ce fel de instructaje sau sprijin au primit.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca raspunsul este da, domeniul de responsabilitate mi s-a schimbat: inseamna ca progreseaza, se dezvolta, si e bine sa ceri detalii.
Daca spune ca toata lumea a fost promovata dar eu…: problema.
Daca nu stie si nu poate da un raspuns clar: e posibil sa nu poata admite ca este un angajat standard.

4. Ce iti placea si ce iti displacea cel mai mult la fostul loc de munca?

Aceasta intrebare te ajuta sa afli care sunt pasiunile candidatului, lucrurile de care este mandru, cu ce probleme se confrunta si care ii sunt nemultumirile. Iar daca afirmatia „Imi place sa ma gandesc la oameni” este una cat se poate de buna pentru sectorul de sanatate, afirmatia „Nu imi plac deloc vanzarile pe teren” nu este deloc potrivita pentru o firma de vanzari. Chiar daca au lucrat in domenii pe care nu le-au ales ei insisi, fiecare ar trebui sa poata vorbi despre ceva de care sunt mandri.

Ce semnifica raspunsurile date?

Raspunsuri pozitive:
Interesante sau convingatoare: este dedicat si fidel.
Daca ii place diversitatea: este flexibil.
Daca ii plac dificultatile si noile provocari: este deschis spre dezvoltare.
Daca spune ca era foarte usor: nu a reusit sa ofere exact ce se astepta.
Daca spune ca avea salariul bun: Alarma, cod rosu!

Raspunsuri negative:
Daca spune ca ii placea locul de munca, oamenii si compania, dar nu era pasionat: nu este un lucru rau. Este posibil ca multi dintre candidati sa fi lucrat in trecut in conditii economice grele, mult sub experienta si calificari. Este de apreciat ca nu a renuntat la obiectivele sale.
Daca spune ca nu a avut sansa sa se dezvolte: daca sunteti in cautarea unui angajat care sa se dezvolte in timp ce isi indeplineste sarcinile de serviciu, acesta este.
Daca spune ca a fost dezamagit: Cere-i detalii. Daca nu a reusit sa asigure serviciul sau produsul dorit din cauza problemelor de management sau de buget, poate fi un angajat bun. Dar daca dezamagirea despre care vorbeste nu are o explicatie rezonabila, probabil este vorba despre un angajat greu de satisfacut.

5. De ce ai plecat de la vechiul loc de munca?

Mai exact, de ce este liber in acest moment. Foarte important este si modul in care povesteste cum a plecat de la fostul job.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca a fost demis/firma s-a mutat sau s-a inchis: este o situatie usor de verificat si poate sa nu aiba legatura cu performanta candidatului.
Asteptari salariale mai mari: intreaba de ce trebuia sa fie salariul mai mare.
A primit responsabilitati mai mari, dar nu i s-a marit salariul: este un motiv rezonabil pentru a pleca.
Cresterea chiriei: este posibil sa fie nevoie sa te mai gandesti cu privire la acest candidat.
Urmareste noi oportunitati: Cere-i detalii. Este posibil sa fie prins intr-un loc de munca limitat sau sa nu se inteleaga cu cei de la fostul job.
Probleme de management: Este posibil sa fi lucrat cu un sef teribil sau sa fi fost presat sa plece din cauza performantelor. Cere mai multe detalii pentru a obtine informatii corecte.
A venit vremea schimbarii: Este laitmotivul celor care isi schimba frecvent locul de munca. Daca nu iti poate da un motiv rezonabil, ar trebui sa te mai gandesti.
Comportamentul nepoliticos al angajatorului: Da, peste tot exista patroni rai, iar angajatii buni nu trebuie sa ii suporte. Managerii si angajatii unei firme corecte trebuie sa poata discuta calm si profesionist problemele care apar. Daca nu ii vei putea asigura acest mediu, poate ca te afli fata in fata cu cel mai nou angajat reclamant din companie.

Cerinte

6. Ce poti spune despre competentele folosite anterior?

Candidatul tau are nevoie de anumite abilitati si competente pentru pozitia disponibila (acestea pot include programare, experienta de management sau manevrare de utilaje, masini). Gandeste-te la competenta de care ai nevoie si intreaba-l cum o foloseste. Ce fel de cod a scris, unde a folosit masina, pe cine a avut in subordine? E nevoie sa obtii cat mai multe detalii despre fiecare competenta.

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca vorbeste despre modul in care foloseste abilitatea respectiva intr-un mod fluent si increzator in sine: e calificat. In plus, intreaba daca a oferit consultanta sau servicii de instruire pentru a intelege mai bine nivelul de competenta al candidatului respectiv.
Daca raspunde evaziv: are putina experienta sau deloc.

Obiective

7. Ai putea mentiona cel putin o victorie importanta in cariera?

Ce semnifica raspunsurile date?

Daca firma si-a atins sau si-a depasit obiectivele: urmareste succesul, are obiective.
Daca s-a specializat intr-un anumit domeniu: este axat pe crestere si dezvoltare.
Daca victoria sa se refera la felul in care ii ajuta pe ceilalti: probabil este concentrat pe componenta de management.
Daca enumera succese la infinit: probabil se va supara daca il opresti la al cinsprezecelea succes.
Daca are un singur succes: chiar daca este impresionant, daca nu discuti cu un instructor de golf, este de evitat.

8. Care sunt obiectivele tale in cariera?

Ce semnifica raspunsurile date?

Vreau sa dezvolt propria companie in 2 ani: este ambitios.
Nu are un plan neaparat: este un raspuns destul de des intalnit. Majoritatea oamenilor planuiesc sa-si gaseasca un loc de munca, sa performeze, sa fie promovati si sa continue in acest mod pana la pensie. In timp ce acest lucru este ok din anumite puncte de vedere, este rau din altele.
Isi doreste sa se retraga la 35 de ani si sa calatoreasca in jurul lumii: un obiectiv optimist pentru echilibrul dintre munca-viata privata. Depinde de tine daca ii dezumfli sau nu entuziasmul.

Informatii suplimentare

9. Imi permiti sa fac o verificare cu privire la referintele semnalate in CV si experientele trecute de munca?

Ce semnifica raspunsurile date?

Da: experienta din trecut si referintele sunt corecte.
Nu: daca nu poate prezenta un argument logic, alarma, cod rosu!

10. Ce intrebari ai?

Ultima sansa a candidatului sa faca o impresie buna.

Ce semnifica raspunsurile date?

Interviurile sunt intrebari foarte bune despre afaceri si companie: este atent.
Cand pot sa incep: este nerabdator.
Cate zile libere pe an voi avea? Care va fi salariul? Voi avea asigurare medicala? Alarma, cod rosu! Toata lumea are nevoie de aceste informatii, dar este totusi prea devreme pentru astfel de intrebari.
Tie iti place sa lucrezi aici? Acum e timpul sa-ti promovezi compania. Vorbeste despre faptul ca firma ofera sprijin, este inovativa si deschisa tuturor. Daca superiorul tau iti permite sa vii putin mai tarziu la birou, nu-i spune asta candidatului.