Probabil că unul dintre cele mai mari handicapuri ale muncii în sectorul privat este faptul că trebuie să finalizați mai multe sarcini într-un timp cât mai redus posibil. Mulți angajați și-au dezvoltat propriile metode pentru a-și putea finaliza treaba în cel mai scurt timp posibil. Totuși, dacă privim în ansamblu, una din tehnicile cele mai des folosite este Tehnica Pomodoro.

Tehnica Pomodoro își ia numele de la cronometrele în formă de roșii găsite în 1992 de către Francesco Cirillo și folosite în bucătărie. Scopul principal al acestei tehnici este de a obține eficiența maximă într-un timp specificat.

Cum funcționează tehnica Pomodoro?

1. Stabiliți-vă o sarcină.

Stabiliți-vă o sarcină pe care trebuie să o finalizați sau o sarcină pe care o amânați de o vreme. Nivelul prioritar al acestei sarcini nu este important, este suficient să fie o treabă care necesită atenție.

2. Setați cronometrul la 25 de minute

În acest moment, este important să vă concentrați asupra sarcinii pe care ați stabilit-o, fără a vă ma ocupa de altceva timp de 25 de minute

(selectați Tehnica Pomodoro la adresa http://www.marinaratimer.com/ și veți putea porni cu ușurință cronometrul de 25 de minute iar la expirarea perioadei veți auzi un semnal de sonerie care vă va avertiza)

3. Munciți până la expirarea timpului pe care l-ați setat.

Chiar dacă vă vine altceva în minte în acel moment continuați activitatea stabilită fără să vă risipiți atenția. Dacă ceea ce v-ați amintit este într-adevăr un lucru important, puteți nota provizoriu pentru a vă ocupa mai târziu.

4. În momentul în care s-a oprit cronometrul, faceți o bifă.

25 de minute v-ați ocupat numai de sarcina dvs, astfel că puteți pune o bifă în dreptul sarcinii.

5. E timpul pentru o pauză scurtă.

Premiați-vă cu o pauză pentru cafea/ceai sau o ieșire la aer pentru că v-ați finalizat sarcina. Se recomandă ca această pauză trebuie să fie de 5 minute.

6. După 4 serii urmează o pauză lungă

Dacă faceți cele de mai sus de patru ori la rând, puteți acum să vă luați o pauză de o jumătate de oră pentru a vă odihni creierul. Astfel, ceți acorda timp creierului pentru a asimila ceea ce faceți și veți accelera procesul de concentrare asupra următoarei sarcini.

Spre deosebire de multe alte tehnici, tehnica Pomodoro își propune să lucreze cu timpul, nu împotriva timpului. Prin urmare, este foarte eficient pentru persoanele care au fobie față de îndeplinirea unei sarcini cu timp limitat. În afară de aceasta, prin această tehnică veți reduce la nivel minim senzația de epuizare, pe care o aveți după orele de muncă continuă și intensă. Deoarece creierul dvs. a primit înainte de a începe să muncească comanda că veți lua pauze din când în când va elimina și epuizarea care apare în timpul sau după activitatea dumneavoastră. Înainte de toate, cu ajutorul lui Pomodoro, veți avea o reacție mai receptivă și mai motivată pentru următoarele sarcini, deoarece puteți termina sarcinile pe care le amânați de ceva timp într-un mod mai eficient și mai planificat.