Oricine ar vrea să fie milionar. Totuși, mulți sunt departe de acest obiectiv.

Antreprenorul de succes John Rampton vorbește despre cele mai frecvente 11 greșeli pe care prietenii lui care nu sunt milionari le fac. Iată cum își spune povestea pornind de la aceste 11 erori.
Am devenit milionar în 3 etape diferite ale vieții mele. Când am văzut prima dată $1.000.000 în contul bancar, aproape am leșinat. Cu toate că știam că am în cont atâția bani, am intrat în șoc.
Să devii milionar nu este atât de greu pe cât crezi. Orice este posibil dacă dedici timp, răbdare și te concentrezi. Dacă eu am reușit asta, oricine poate. De ce nu?
Care este partea cea mai grea? Bineînțeles, să ajungi la primul milion. Apoi, toate lucrurile se vor așeza la locul lor.
Dar de ce este atât de greu să devii milionar? Am observat în jurul meu o mulțime de oameni care au fost extrem de aproape de acest obiectiv, dar nu au reușit să-l concretizeze. Greșelile făcute de toți acești omeni erau foarte similare

1. Un mod de gândire greșit

Așa cum spunea și Napoleon Hill în cartea sa „Gândește și devii bogat”, pe care a scris-o în 1937: oamenii bogați gândesc altfel decât oamenii cu venituri medii. Și Steve Siebold, devenit milionar prin forțe proprii, și-a dat seama după ce a vorbit cu 1.200 de persoane bogate că este de acord cu Hill.

Iată concluziile lor:

  • Bogații își bazează gândirea pe acțiune.
  • Se gândesc la viitor.
  • Își urmează pasiunile.
  • Savurează dificultățile.
  • Folosesc banii altor persoane.
  • Sunt concentrați pe câștig, nu pe acumulare.
  • Știu când să riște.
  • Sunt egoiști.
  • Pe scurt, dacă vrei să fii milionar, poți începe prin a-ți schimba perspectiva despre muncă, bani și succes.

2. Grija exagerată ca totul să fie perfect

Aș vrea să-ți povestesc una dintre cele mai valoroase și scurte lecții de viață pe care le-am primit.

Nimic nu este perfect.

Cu cât accepți mai repede această idee, cu atât mai bine. Dacă visul tău este să-ți deschizi o afacere și să devii milionar, trebuie să conștientizezi următorul lucru: timpul pe care îl petreci pentru a-ți perfecționa produsul sau serviciul este timpul pe care concurența îl are la dispoziție pentru a-ți fura potențialii clienți și a deveni lider de piață. Este bine să încerci și să nu eziți. Intră cât mai rapid posibil pe piață și vezi ce se întâmplă. Nu-ți face griji pentru greșelile minore, le poți remedia și în timp ce câștigi bani.

3. Cheltuirea rapidă a banilor câștigați

Să spunem că ai în mâna un cec cu 6 cifre. Ți se pare o idee bună să cumperi o mașină de lux în acel moment, așa-i?

Sigur că da. Oricui i se pare.

Dar uite ce trebuie să știi în acest punct: oamenii bogați știu să trăiască sub nivelul venitului propriu. Mulți oameni bogați – inclusiv Warren Buffett – trăiesc în case foarte modeste și au mașini normale. Ca să fii milionar trebuie să ai grijă la cheltuieli.

4. Așteptări nerealiste

Oamenii bogați gândesc întotdeauna la scară mare. Pe lângă asta, au așteptări realiste. Sunt conștienți că nu pot deveni milionari într-o singură noapte. Știu că au un drum lung până la atingerea obiectivului, au mult de muncă și sunt pregătiți să aibă răbdare.

Așa cum îți va spune orice atlet de maraton, nu te poți aștepta să alergi 42.195 metri fără să te antrenezi regulat. Cel mai bine pentru tine ar fi să știi că vei avea în față un drum lung și dificil și ar trebui să îți stabilești obiectivele în această direcție.

5. A urma „orbește” pe alții

Este incredibil de util să-i citești sau să-i asculți pe oamenii care au avut succes sau să ceri ajutor de la consultanți. Dar să nu uiți: este foarte probabil ca ceea ce funcționează pentru ei să nu funcționeze pentru tine. De exemplu, astăzi nu prea mai este posibilă înființarea unei companii ca Apple sau Microsoft. Spre exemplu, procesul de lucru pe care l-au urmat Steve Jobs sau Bill Gates poate să nu te ajute dacă vrei să îți construiești o firmă de curățătorie chimică. Nu spun să nu te inspiri de la Jobs și Bill, totuși.

Mai întâi, trebuie să afli ce poate avea succes în domeniul în care încerci să intri, iar apoi să găsești persoanele de care ai nevoie pentru inspirație.

6. Încrederea exagerată într-o bucată de plastic

Cardurile de credit sunt utile numai dacă investești în afacere sau achiți un credit. Pentru că e foarte ușor să te trezești dator din cauza cardului de credit, trebuie să fii destul de inteligent și să le folosești corect. Dacă ajungi într-o astfel de situație, vei fi mai ocupat cu plata datoriilor decât cu planificarea investițiilor rezonabile.

7. Lipsa unui plan pe termen lung

Oamenii bogați se pricep să anticipeze și să planifice viitorul. De regulă, știu foarte bine unde își doresc să fie la pasul următor și ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo. Această structură de gândire le permite să anticipeze obstacolele și să-și ajusteze planurile.

Dacă începi o afacere nouă, ai nevoie de un plan pe termen lung. Acesta trebuie să indice în mod clar diferențiatorul business-ului tău și să conțină o strategie de motivare și păstrare a clienților.

8. Petrecerea timpului cu oameni nepotriviți

Oamenii de succes nu pierd timpul împrietenindu-se cu oameni nepotriviți. Mă refer aici la oamenii care spun nu la orice și sunt negativiști. Sau oamenii care încearcă să transforme succesul tău în avantajul lor propriu.

În schimb, oamenii de succes își aleg prieteni hotărâți, pasionați, echilibrați. Și le face plăcere să vorbească cu aceștia despre cum va arăta viitorul. Deci, dacă vrei să fii milionar, trebuie să te asiguri că oamenii de lângă tine sunt oamenii potriviți.

9. Ideea că poți face totul

Chiar dacă ești incredibil de talentat, chiar dacă ai zeci de experiențe de lucru, nu poți face tu totul.

Să spunem că ai început de curând o nouă afacere. Ai nevoie să angajezi oameni competenți care să îmbunătățească punctele în care ești tu bun și să umple golurile în domeniile în care stai mai puțin bine. Deci, nu poți face totul de unul singur.

Trebuie să înveți să primești ajutor din afară în domeniile în care nu ești la fel de bun ca în altele sau cu care nu ești familiarizat, să înveți să transferi aceste sarcini altor persoane. Acesta este unul din marile secrete ale antreprenorilor de succes. Iar dacă îți dorești să crești afacerea și să devii milionar, trebuie să iei în seamă acest lucru.

10. Să nu fii la locul potrivit în momentul potrivit

Indiferent dacă deschizi o afacere sau faci o investiție mare, e important să fii la locul potrivit la momentul potrivit. Să-l luăm drept exemplu pe Ryan Graves. În 2010, acesta i-a trimis un tweet lui Travis Kalanick, fondatorul Uber: “angajează-mă!”.

Surprinzător sau nu, Ryan Grave a devenit angajat Uber și a condus ulterior departamentul de operațiuni globale. Se spune că are acțiuni de $1,4 miliarde la Uber.

Ceea ce vreau să spun e că, pentru a deveni milionar, trebuie să prinzi oportunitățile care îți ies în cale în loc să îți faci vise deșarte. Dacă acea oportunitate nu vrea să apară, poate o cauți în locul nepotrivit.

11. Lipsa de încredere în sine

De ce tuturor ni se pare foarte îndepărtat succesul? Pentru că nu avem încredere în noi.

În loc să te gândești iar și iar la fiecare mișcare pe care o faci, ar trebui să ai încredere în tine și să pornești la drum pe baza intuiției. Dar nu pe baza intuiției celor din jur.

Așa cum spunea și Dale Carnegie, “Lenea naște frică și suspiciune. Iar acțiunea naște încredere și curaj. Dacă vrei să îți înfrângi temerile, nu sta în casă, mergi înspre ele. Ieși afară și ocupă-te cu lucrurile care te sperie.”